TORTELL DE REIS

EL TORTELL DE REIS

Sou de costums a casa? A Catalunya una de les tradicions més típiques durant l’època de Nadal és menjar el “Tortell de Reis”, el dia 6 de Gener, després de dinar.

Segons la tradició, dins del tortell hi ha dues figuretes amagades: una que és la fava, i l’altra, acostuma a ser, un dels tres Reis. Això significa, que a qui l’hi toca el Rei, és coronat amb la corona que decora el centre del pastís, mentre que qui es troba la fava li toca pagar el tortell.

Sovint, aquest pastís es compra en el forn però, avui, us deixem la recepta per si us ve de gust fer-lo en família!

Per a la primera part de la massa:

  • 10g de llevat premsat
  • 35g d’aigua
  • 75g de farina

Per a la segona part:

  • 35g de sucre
  • 20g de llard
  • 250g de farina
  • 2g de sal
  • 1 ou
  • Ratlladura de llimona
  • 65g d’aigua

Per al massapà:

  • 150g de pols d’ametlla
  • 150 g de sucre
  • aigua (la necessària)

Per a la decoració:

  • Fruites confitades a voluntat
  • 10 g sucre bolado o esponjat

Preparació:

1. Per començar a fer la primera part de la massa, en un bol, triturarem amb la mà el llevat premsat amb aigua. A continuació, hi afegirem la farina, i ho remenarem tot fins a obtenir una massa homogènia. Després, taparem la massa amb un drap de cuina i la deixarem en un lloc tebi i sense corrent d’aire, a uns 22 graus.
2. Seguidament, prepararem el massapà, on primer de tot barrejarem la pols d’ametlla i el sucre. Quan estiguin ben barrejats hi afegirem l’aigua, fent una massa prou tova perquè no se’ns trenqui. Sobre la superfície enfarinada, en farem una forma de xurro i hi col·locarem el rei i la fava a l’interior.
3. A continuació, ens posarem a fer la segona part de la massa; a l’atuell o a la màquina de pastar hi posarem: primer el sucre, després la sal, el llard (a temperatura ambient), la ratlladura de llimona i l’aigua, perquè desfacin bé la sal i el sucre. I hi afegirem l’ou, que haurem trencat a part, per assegurar-nos de no posar cap resta de la closca, i la farina. Amassarem fins que ens quedi ben elàstica i hi afegirem la massa amb llevat, que ja haurà pujat el doble del seu volum. Tot seguit, tornarem a pastar i quan tota la massa ens quedi ben elàstica (com un xiclet) ja estarà a punt.
4. Per enllestir-la, l’estirarem sobre el marbre tot fent un xurro, amb l’ajuda d’un corró. Hi col·locarem el massapà a sobre i l’embolcallarem. La deixarem fermentar per segona vegada seguint el mateix procediment: tapada amb un drap i en un lloc tebi i sense corrents d’aire. Durant dues hores aproximadament o fins que hagi doblat el seu volum.
5. Finalment, el decorarem: hi posarem les fruites confitades al gust. Tot plegat, ho posarem al forn a 230º durant uns vint minuts. Haurem de tenir la precaució de col·locar-lo ben al mig de la safata perquè ens pugi de manera uniforme.

Que tingueu un feliç dia de Reis!