PASTANAGUES MORUNES

Un aperitiu fresc: Pastanagues morunes

Un dels aperitius més sans i deliciosos del món se serveix al Marroc i en algunes zones d'Andalusia, i consisteix en una cosa tan senzilla com unes pastanagues bullides i amanides. Hi ha alguna cosa de perfecció en la combinació d'aquesta hortalissa amb l'all, el comí i l'oli d'oliva que el converteix en un plat d'aquests que no admeten moltes variants, perquè afegir ingredients superflus no farà més que empitjorar l'original.

INGREDIENTS (Per a 4 persones, com a aperitiu)

  • 500 g de pastanagues
  • 1 gra d'all (o més si agrada més potent)
  • 1 culleradeta de comí en gra
  • 1 cullerada de julivert picat
  • 4 cullerades d'oli d'oliva verge extra
  • 2 cullerades de vinagre de Xerès
  • Sal i pebre negre acabat de moldre

Preparació:

1. Posar aigua abundant a bullir amb força sal. Fregar les pastanagues amb un raspall, i cou-les fins que estiguin tendres però senceres (uns 15-20 minuts depenent el gruix).
2. Mentrestant, torrar lleugerament el comí en una paella fins que comenci a deixar anar olor. Passar-ho a un morter i picar amb l'all, al qual haurem tret el brot interior, el vinagre, sal i pebre. Anar afegint l'oli fins a formar un amaniment cremós.
3. Quan les pastanagues estiguin temperades, tallar-les a rodanxes gruixudes i barrejar-les amb la vinagreta en un bol. Corregir de sal i pebre i deixar reposar un parell d'hores o d'un dia per l'altre.
4. Afegir una mica més d'oli i de vinagre just abans de prendre-les, barrejar amb el julivert i servir.